Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Συνέχεια στο οδοιπορικό της εκδρομής μας ...




Αναχωρώντας από την Παναγία την Γάλαξα
είχαμε προορισμό την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Στειριώτη .

Η Μονή Οσίου Λουκά είναι χτισμένη στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα κάτω από την ακρόπολη της αρχαίας Στείριδας , κοντά στο χωριό Στείρι , στη Βοιωτία . Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μεσοβυζαντινής Τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο τόπων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο .
Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά βρίσκεται σε γραφική πλαγιά του Ελικώνα σε τοποθεσία όπου βρισκόταν άλλοτε ναός της Στειρίτιδας Δήμητρας και περιβάλλεται από οροπέδιο που καλύπτεται από ελαιώνα.
Το μοναστήρι με τις δύο μεγάλες εκκλησίες , το ναό της Παναγίας και το Καθολικό , την Κρύπτη, το καμπαναριό, τα κελλιά και τα άλλα κτίσματα, αφιερωμένο στον θαυματουργό τοπικό άγιο, απέκτησε σύντομα μοναδική ακτινοβολία και τούτο γιατί η μορφή της τέχνης του θεωρείται πρότυπο για τα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα σε όλη την Ελλάδα .
Η προσωνυμία « Βασιλομονάστηρο » αποδίδει την αυτοκρατορική καταγωγή της Μονής, καθώς και την αίσθηση του πλούτου και της τελειότητας του μνημείου από τους μεταγενέστερους.
Η φιλοξενία που δεχθήκαμε στο Μοναστήρι , ήταν απερίγραπτη . Ο νεαρός και ευγενέστατος ξεναγός , ο Ανδρέας , μας ξενάγησε στο Μοναστήρι , τόσο κατατοπιστικά , που αν και είχαμε λίγο κουραστεί στην διαδρομή , μας ξεκούρασαν τα όσα ακούσαμε , και η κατάνυξη που αισθανθήκαμε μέσα σ΄ Αυτό το πανέμορφο Μοναστήρι , χάρισε δροσιά στις ψυχές μας .
Είναι τόσο όμορφη η αρχιτεκτονική του Μοναστηριού , η γραφικότητα , και το γεγονός ότι δεν αλλοιώθηκε από το πέρασμα των αιώνων , αυτό του χαρίζει μια ξεχωριστή ομορφιά !
Η επίσκεψη στο Μοναστήρι Του Οσίου Λουκά μας ξεκούρασε όλους . Αναχωρούμε για την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο μας στην Αράχωβα , έχοντας ήδη αρχίσει να γεμίζουμε τις αποσκευές μας με πανέμορφες αναμνήσεις !
... συνεχίζεται

( Από τις σελίδες του προσωπικού ημερολογίου μου , από την εκδρομή μας στην Παναγία Γάλαξα τη Θαλασσοκρατούσα και στην Μονή του Οσίου Λουκά Στειριώτη ,την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 )


Διαβάτης
 






***

( Οι φωτογραφίες από το προσωπικό μου αρχείο , και της συνταξιδιώτισσας μας Ροζίτας Ευσταθίου , την οποία ολόθερμα ευχαρστούμε που τις μοιράστηκε μαζί μας )

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: